Equip
Tot el nostre equip és membre del grup d'Ecologia Microbiana Aquàtica de l'Institut de Ciències del Mar CSIC.Vols conéixer més sobre els nostres investigadors?
Si vols saber més sobre ells i elles, entra a la web del grup.

El meu paper al projecte
Sóc la cap del projecte.
Els meus interessos científics
Els meus objectius científics estan relacionats amb l'ecologia del plàncton. Estic interessada en entendre com els fluxos de nutrients estan intervinguts per les xarxes tròfiques i com aquests fluxos es troben influenciats per la variabilitat dels factors físics. En particular, he estudiat els efectes de la turbulència a petita escala en l'absorció de nutrients per microorganismes, l'estequiometria de la matèria orgànica i les interaccions del plàncton. Recentment he començat a estudiar la distribució espacial de la matèria orgànica dissolta fluorescent (FDOM) en aigües costaneres i oceàniques, i també la producció i la degradació d'aquests compostos fluorescents per processos fotoquímics i biològics. Per assolir els meus objectius combino el treball de camp amb els experiments de laboratori.

Fancesc Peters
Investigador Titular
Cap del Departament de Biologia Marina i Oceanografia
El meu paper al projecte
El meu paper a DOREMI és investigar com la turbulència pot afectar l'absorció de la matèria orgànica dissolta (DOM) per part dels bacteris. La turbulència augmenta la difusió dels soluts cap a les cèl·lules i el procés depèn de la difusivitat així com de la grandària de les partícules. El problema requereix l'avaluació de DOM de diferents pesos moleculars i l'observació dels canvis morfològics dels bacteris i els agregats bacterians, per tal de veure el creixement bacterià diferencial en condicions de turbulència pel que fa a l'aigua dolça.
Els meus interessos científics
- L'ecologia aquàtica microbiana amb especial èmfasi en els sistemes pelàgics marins.
- Les turbulències a petita escala i els seus efectes en la biomassa i les taxes microbianes.
- Les mesures de la turbulència a petita escala al laboratori.
- La determinació de la turbulència oceànica i la seva intermitència.
- El desenvolupament de les tècniques de laboratori de turbulència-generació.
- El pasturatge del proozooplàncton i el seu paper com a controlador de la biomassa bacteriana.
- Els sistemes oligotròfics.
- La limitació de nutrients en el creixement del fitoplàncton.
- Els efectes de la turbulència en el creixement del fitoplàncton en relació a la grandària dels organismes.
- Els sistemes dominats per microbis en comparació als dominats per zooplàncton.
- Els controladors dels ecosistemes costaners i la seva dinàmica.
- Les interaccions atmosfera-oceà.
- L'impacte de l'aerosol en els ecosistemes marins.

El meu paper al projecte
La meva participació a Doremi consisteix en determinar el paper dels bacteris en la degradació de la matèria orgànica a diferents fondàries. Això es fa tant in situ, mitjançant la determinació de l'activitat de les ectoenzimes i de la utilització de fonts de carboni úniques (plaques Biolog) com amb experiments d'addició de fonts de carboni làbils i recalcitrants.
Els meus interessos científics
El meu principal interès és el paper dels microbis en la utilització de la matèria orgànica i dels nutrients en els ecosistemes aquàtics. He combinat la mesura de l'activitat dels enzims extracel·lulars i l'avaluació de l'ús de sole-carbon-sources en experiments i al camp per a comprendre més àmpliament la utilització de la matèria orgànica en ambients marins. Sempre he escollit el sistema i l'escala d'estudi més adequada per respondre a preguntes específiques de recerca; això m'ha portat a estudiar des dels ecosistemes polars als llacs, i des de les escales oceàniques globals a les capes més superficials, abordant aspectes relacionats amb el canvi global
(acidificació, la fusió del gel àrtic...) o la fisiologia bacteriana. Recentment he ampliat el meu camp d'interès a la relació entre microbis i atmosfera i l'impacte de les aportacions atmosfèriques en els microorganismes marins.
El meu paper al projecte
Els meus interessos científics
Els meus interessos científics són...

El meu paper al projecte
Formo part del grup DOREMI com a experta en fitoplàncton. Participo en els estudis que relacionen la composició taxonòmica del fitoplàncton amb diferents aspectes de la matèria orgànica com són la seva labilitat i taxes de descomposició o la seva fracció dissolta fluorescent.
Els meus interessos científics
Els meus interessos s'han focalitzat en estudiar el fitoplàncton en base a la seva distribució de mides, la seva composició química i la seva taxonomia en relació a diferents paràmetres ambientals com són la concentració de nutrients i el grau de turbulència de l'aigua. Durant els últims anys m'he centrat en l'estudi del fitoplàncton costaner (incloses les espècies potencialment tòxiques o nocives) com a indicador de la qualitat de l'aigua. Actualment, a més de la meva participació al projecte DOREMI, estic estudiant la diversitat d'un dels gèneres més abundants de diatomees (Chaetoceros) tant des del punt de vista morfològic com molecular.

El meu paper al projecte
Els processos de remineralització de la matèria orgànica dissolta (DOM) segueixen sent desconeguts. Una fracció de la DOM emet llum fluorescent si s'irradia prèviament, la qual rep el nom de DOM fluorescent (FDOM). La FDOM en ambients aquàtics pot tenir origen autòcton (si és generat pels bacteris marins) o de procedència al·lòctona (si es genera a partir de fonts terrestres). Les propietats òptiques de la FDOM serveixen com un indicador per al seguiment dels canvis en la composició de la matèria orgànica i indirectament per a quantificar el grau d'activitat procariota en diferents ecosistemes. Des de les aigües oceàniques profundes de l'Oceà Atlàntic Sud a les aigües costaneres de la Mediterrània nord-occidental, hem realitzat experiments variant les fonts inorgàniques i orgàniques d'aliment per a les poblacions microbianes per tal de provar els diferents mecanismes que impedeixen la remineralització total del DOC.
Els meus interessos científics
El meu camp de recerca és la bioquímica marina. L'objectiu de la meva tesi és comprendre la descomposició de la matèria orgànica per part dels procariotes marins. L'estudi de la distribució espacial de la matèria orgànica refractària (Rdom) en diferents ecosistemes, la seva formació i les seves taxes de descomposició, així com la quantificació dels processos bacterians associats a la degradació de DOM ens donaran pistes importants sobre els cicles biogeoquímics.