DOREMI
Remineralització de la matèria orgànica a l'oceà: Limitacions microbianes i biogeoquímiques
La bomba de carboni microbiana (MCP), definida recentment, conceptualitza els mecanismes pels quals es produeix matèria orgànica refractària mitjançant les activitats microbianes, així com el paper d'aquesta matèria en el segrest de carboni al mar.
Aquest postulat posa de manifest la necessitat d'augmentar el nostre coneixement sobre les transformacions de la matèria orgànica, en particular sobre els processos de degradació. En aquest context, i per a resoldre preguntes claus sobre els factors que governen aquests processos, cal fer servir nous enfocaments.
El projecte DO-RE-MI examinarà els mecanismes biològics i biogeoquímics que limiten la degradació de matèria orgànica en sistemes marins, i per a això s'aplicarà una aproximació multidisciplinària en el disseny dels experiments i en els treballs de camp, així com en l'anàlisi de resultats. Aquesta aproximació es fonamenta en l'experiència dels membres de l'equip i els seus col·laboradors que provenen de diferents camps de la ciència i poden aportar mètodes i idees originades a les seves disciplines (ecologia microbiana, biogeoquímica i oceanografia física).
Amb aquesta visió multidisciplinària es treballarà per assolir els següents objectius:
1) Quantificar la remineralització de la matèria orgànica dissolta (DOM) en diferents tipus d'ecosistemes,
2) comprovar com afecta la disponibilitat de nutrients en l'eficiència de la degradació de la DOM,
3) comprovar experimentalment si la concentració i/o la diversitat de compostos de la DOM poden explicar els límits de la degradació de la DOM a l'oceà profund
4) avaluar el paper de l'estructura de les comunitats bacterianes en els processos de degradació de la matèria orgànica dissolta.